Geregistreerd partnerschap
inleiding
Op 1 januari 1998 is het geregistreerd partnerschap ingevoerd. Ten aanzien van de vermogensrechtelijke gevolgen, geldt hetzelfde als bij een huwelijk: wie van te voren geen partnerschapsvoorwaarden maakt, krijgt een algehele gemeenschap van goederen. Zie voor de gevolgen van de gemeenschap van goederen en de (soorten van) partnerschapsvoorwaarden hetgeen staat vermeld onder huwelijk en huwelijke voorwaarden.
verschillen tussen het geregistreerd partnerschap en het huwelijk
In tegenstelling tot een huwelijk, wordt een geregistreerd partnerschap niet in ieder buitenland erkend. De beëindiging van een geregistreerd partnerschap kan in sommige gevallen buiten de rechter om; ook die beëindiging wordt niet in ieder buitenland erkend. Voorgaande aspecten kunnen de nodige problemen geven, bijvoorbeeld indien er vermogensbestanddelen in het buitenland zijn, in geval van verblijf in het buitenland, of een volgend huwelijk in het buitenland, of een buitenlandse nationaliteit.
In tegenstelling tot een huwelijk, heeft het geregistreerd partnerschap geen afstammingsrechtelijke gevolgen voor kinderen die binnen het geregistreerd partnerschap worden geboren. De (mannelijke) partner van de moeder dient het kind dus te erkennen, om juridisch ouder te kunnen worden. Het ouderlijk gezag ontstaat wel van rechtswege, mits de man het kind erkend heeft.
Er is een wetsvoorstel in voorbereiding, waarbij de afstammingsrechtelijke gevolgen binnen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap gelijk worden getrokken. In de toekomst zal dit verschil dus waarschijnlijk verdwijnen.
In tegenstelling tot een huwelijkssluiting, hoeven de partners bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap geen 'ja-woord' uit te spreken. Hun instemming dient wel te blijken uit een handtekening onder de akte van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daar hoeven geen getuigen bij aan wezig te zijn. Let wel, voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap moet men dus wel naar de burgeljke stand van de gemeente. Een (notariële) samenlevingsovereenkomst is iets heel anders dan het geregistreerd partnerschap, al worden deze begrippen in het dagelijks leven nog wel eens met elkaar verward.
In tegenstelling tot het huwelijk, kan een geregistreerd parterschap buiten de rechter om worden beëindigd indien beide ex-partners dat goedvinden en mits er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. De beëindiging kan dan plaatsvinden met behulp van een notaris of advocaat. Indien partijen het echter niet eens zijn over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap (of de financiële afwikkeling daarvan), of indien er wel minderjarige kinderen betrokken zijn, kan het geregistreerd partnerschap alleen door de rechter worden ontbonden.
Sinds 1 maart 2009 kan een huwelijk niet meer worden omgezet in een geregistreerd partnerschap. Daarmee is een zogenaamde flitsscheiding dus ook niet meer mogelijk. Een geregistreerd partnerschap kan nog wel worden omgezet in een huwelijk.
contact
Indien u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met ons kantoor.